ny-workshop-brand-design

10 tips: Sådan holder du styr på din WordPress hjemmeside

  10 grundlæggende tips: Sådan holder du styr på din WordPress-side

  10-tip-hold-styr-paa-din-wordpress-side

  WordPress vokser som aldrig før og en ny rapport fra web- og statistikbureauet W3Techs viser, at over 30% af hjemmesider på globalt plan er bygget i WordPress CMS’et.

  Nogle af årsagerne til at WordPress er blevet så populært er brugervenligheden, de store muligheder for tilpasning af design og indhold samt at systemet er så fleksibelt.

  Mange små og store virksomheder har for længst set mulighederne med WordPress, og i dette blogindlæg har vi derfor samlet 10 grundlæggende tip til dig, der arbejder med og/eller varetager en WordPress-side.

  1) Hold din WordPress installation opdateret

  WordPress er såkaldt open source, hvilket betyder, at der hele tiden bliver udviklet nye og forbedrede versioner af systemet. Tit er der sikkerhedsopdateringer, der bliver lanceret i nye versioner, og det er derfor vigtigt, at du holder din WordPress-installation opdateret med den seneste version. Både i form af grundfilerne, dit tema samt dine eventuelle plugins.

  Bruger du plugins er det f.eks. værd at være klar over, at WordPress er ét stort økosystem, og alt er afhængigt af hinanden. Hvis du opdaterer din WordPress til seneste version, men ikke opdaterer et plugin kan det være, at det påfølgende plugin ikke længere vil virke med den nye version af WordPress - og omvendt.

  2) Begræns antallet af plugins og udvidelser

  Muligheden for nemt at installere ekstra funktionalitet på en WordPress hjemmeside via gratis og betalte plugins er en stor årsag til, at WordPress er blevet så populært. Webshop, formularer, eventstyring, analyseværktøjer, søgemaskineoptimering, chat, videobaggrund, nedtælling, en dansende figur der hopper over skærmen hos dine besøgende – you name it.

  Der findes garanteret et plugin til det, du leder efter. Også uden at du behøver at bruge tid og penge på en programmør, der skal kode det hele. Men: Plugins skal vælges med omhu, ellers kan de byde på store problemer længere hen ad vejen.

  Du skal blandt andet sikre, at de er kompatible med din nuværende version af WordPress samt kommende versioner.

  De skal også være uden sikkerhedshuller, de skal fungere med andre plugins, du har installeret og være udviklet af programmører, der optimerer og udgiver opdaterede versioner af plugin'et fortløbende.

  Hvis du kigger på en WordPress installation med en liste over måske 50+ installerede og aktive plugins, er et godt råd at sætte tid af til at gennemgå dem og få renset godt og grundigt ud.

  plugins-i-wordpress


  3) Brug et Child-tema

  Design og layout i WordPress styres via et overordnet tema, du har valgt – enten et gratis-tema eller et såkaldt premium tema. Hvis du udfører ændringer i designet i et tema uden at have et Child-tema installeret og senere hen opdaterer temaet til den nyeste version, vil du miste de ændringer, du f.eks. har gjort i farvevalg, skrifttyper og definerede koder.

  Et Child-tema er som navnet tilsiger et "barn" af forældre-temaet.

  Tænk på et WordPress-tema som selve rammen om dit design og layout, hvor funktionaliteten i temaet er gemt.

  Forestil dig så et Child-tema som selve indholdet indeni rammen - her har du de samme muligheder for at tilpasse temaet, men når du opdaterer dit WordPress tema med et Child-tema aktiveret, så beholder du alle de visuelle ændringer, du har foretaget. WordPress opdaterer kun grundfilerne og strukturen på temaet.

  Køber du et premium WordPress tema følger der næsten altid et automatisk Child tema med. Du installerer først Hoved-temaet og efterfølgende Child-temaet på samme måde som Hoved-temaet.

  Derefter vælger du at Child temaet skal være det aktive tema i din WordPress-installation.

  wordpress-child-theme


  4) Brug cache på din WordPress-hjemmeside

  Cache er en midlertidig opbevaringsløsning der indeholder en kopi af dine sider og indlæg for at reducere tiden, det tager at indlæse dine sider. Der findes en række gode Cache-plugins til WordPress, der sørger for at din hjemmeside indlæses hurtigt i browseren hos dine brugere.

  Mange af nedenstående plugins har også en række funktioner for mere teknisk tilpasning som f.eks. at minimere dine css-, javascript- og mediefiler, hvilket alt sammen speeder din hjemmeside op.

  Her er 3 af de mest brugte Cache plugins til WordPress:

  - WP Rocket
  - W3 Total Cache
  - Breeze

  5) Klar større opgaver og funktionalitet ved hjælp af en programmør

  Plugins er som nævnt den nemme måde at bygge ekstra funktionalitet ind i en WordPress-side.

  Men står du og har brug for større eller mere avanceret funktionalitet, der skal bruges ret omfattende på dit WordPress-site, kan en mere holdbar og kvalitetssikker løsning være at få en WordPress-udvikler til at bygge funktionaliteten direkte ind på hjemmesiden via kode.

  6) Tænk på sikkerheden i din WordPress-installation

  Sikkerhed i WordPress er vigtigt. Der findes en række simple metoder, du kan bruge for at sikre, at dine WordPress-filer er utilgængelige for uvedkommende. En række af de tiltag du kan lave allerede nu kræver kun, at du har en basal forståelse for fil-strukturen i WordPress.

  Du kan blandt andet sikre, at dine uploadede billeder og mediefiler ikke kan tilgås udefra, blokere ukendte IP-adresser fra at logge ind i kontrolpanelet samt gøre det sværere for hackere og bots at scanne dine installationsfiler igennem for sikkerhedshuller.

  På dette link kan du hente en række koder, som du kan kopiere ind i de forskellige systemfiler i din WordPress-installation (NB! Sørg for at de ændringer, du laver i kildefiler, fungerer som de skal inden du implementerer dem på din aktive hjemmeside, f.eks. ved at bruge et test-miljø).

  Der findes selvfølgelig også en række gode sikkerhedsplugins til WordPress, som du kan overveje, hvad enten du har et lille website eller et, hvor du opbevarer sensitive oplysninger, der har brug for et ekstra sikkerhedsniveau.

  Her er en liste over de mest brugte plugins til sikkerhed:
  - Wordfence
  - Jetpack
  - VaultPress
  - All In One WP Security & Firewall

  7) Lær grundlæggende CSS / HTML

  En af de måske største grunde til, at WordPress er blevet verdens mest populære CMS (Content Management System) er brugervenligheden.

  Det meste kan udføres via et intuitivt kontrolpanel, og der findes en række smarte muligheder med drag-and-drop design. Men nogle gange har du brug for at ændre på noget, du ikke umiddelbart kan finde i indstillingerne til f.eks. dit tema.

  Det kan være en knap, du gerne vil have skal være rød lige præcis på en enkelt side, en overskrift du vil have skal være større end de andre overskrifter eller et billede, der skal have en bestemt skygge.

  Ved at få en simpel forståelse for CSS og HTML kan du nemt tage fuld kontrol over dit design med simple ændringer - uden at skulle forbi en programmør.

  (Tip: På W3Schools kan du prøve både CSS og HTML og se ændringerne imens du laver dem)

  css-edits


  8) Tænk søgemaskineoptimering ind i dit design

  At blive fundet på Google er vigtigere end nogensinde før og det indebærer at have en SEO-tilgang til design og indhold på din hjemmeside.

  Et af de mest downloadede WordPress-plugins hedder Yoast og er en brugervenlig måde at sikre, at din hjemmeside vises i søgeresultaterne hos f.eks. Google.

  Men et plugin som Yoast kan ikke skrive det gode indhold på din hjemmeside for dig. Derfor er SEO et større område og kræver, at du sætter dig ind i relevant og godt indhold, samt hvad dine besøgende på hjemmesiden har brug for eller leder efter. SEO har også en række tekniske aspekter.

  Ændrer du f.eks. det permanente link på en af dine undersider eller indlæg i WordPress, skal du huske at give Google besked om, at din side ikke længere findes på det gamle link samt henvise til det nye link. "Døde" links på en hjemmeside er en af de ting, der straffes hårdt fra søgemaskinerne.

  yoast-plugin

   

  Der findes en række gode online værktøjer og tjenester for SEO optimering: 

  - Google Search Console
  - Google PageSpeed Insights
  - SEO Analyzer 
  - Yoast SEO

  9) Optimer på UX design og brugervenlighed – hele tiden

  Overvej hvordan du strukturerer dit indhold og layout på din WordPress-side. Finder dine brugere frem til det rigtige content? Virker dine links? Er din køb-knap tydelig nok?

  Du kan f.eks. bruge et værktøj som Google Analytics for at analysere, hvordan dine brugere færdes på siden. Har du en såkaldt høj bounce-rate på en bestemt side, kan det tyde på, at dit indhold ikke var relevant nok til, at brugeren blev nysgerrig efter mere.

  Eller hvis du oplever, at mange falder fra efter, at de har lagt et produkt i kurven i din webshop og går videre til checkout, kan du undersøge, om det er noget, der skal ændres for at få dem til at klikke på købsknappen.

  google-analytics

  Modtag vores nyhedsbrev og hent en mini-guide til UX design (PDF)

  Hent en guide til UX design

  I denne 28-siders mini-guide til UX design får du overblik over de vigtigste UX designprincipper og teknikker, så du kan bruge dem optimalt i dit daglige arbejde. I vores nyhedsbreve sender vi dig fra tid til anden invitation til events, information om nye kurser samt ny viden og inspiration fra den kreative branche.

  TILMELD OG HENT UX GUIDEN  10) Sørg for at du altid har en backup af din installation

  Man ved aldrig hvornår en ”ulykke” kan indtræffe – og hvor kun en backup kan redde én fra at skulle bruge mange arbejdstimer på at få det hele op at stå igen.

  Sørg for at du har en backup-løsning på plads, hvis der skulle ske noget med din WordPress-installation. Mange web hotel udbydere tilbyder automatisk backup en eller flere gange i døgnet, hvor de også tager backup af dine databaser og filer.

  Kurser i WordPress

  Skal du i gang med din egen WordPress-side eller skal du varetage din virksomheds hjemmeside bygget i WordPress?

  På det populære kursus WordPress Basis lærer du WordPress at kende med fokus på brugerflade, designmuligheder og indhold, så du kan komme godt i gang fra start. 

  WordPress Udvidet – Webdesign og layout er kurset for dig, der gerne vil videre i WordPress. På dette kursus har vi fokus på de mange design muligheder, der er i WordPress – så du frit kan designe og bygge skræddersyede hjemmesider.

  WordPress Udvidet er til web designere, UX designere, marketing- og kommunikationsmedarbejdere, webmastere, grafiske designere og andre, der arbejder med online indhold og vil blive helt komfortabel i WordPress.

   
  authorIcon Af Softworld-DK

  Softblog drives af Softworld, der er et internationalt træningscenter med fokus på digital visuel kommunikation. Siden 1995 har vi hjulpet kreative medarbejdere med at tilegne sig tidssvarende kompetencer i en kreativ og grafisk branche i konstant forandring. Vores dygtige skribenter har en bred og dybdegående teknisk og kreativ erfaring, så du er sikker på at få indholdsrige indlæg fra eksperter med fingeren på pulsen og samlet ét sted.

  Seneste blogindlæg


  Kurser og workshops
  grafiske-kurser-blog

  Online kurser
  Vil du lære de mest populære Adobe programmer online? Deltag på 3-timers kurser hjemmefra eller på kontoret. Læs mere om online kurser her >>

  After Effects kursus
  På dette 3-dages kursus i Aarhus og København får du det fulde overblik over After Effects. Læs mere om kurset >>

  InDesign kursus
  Lær InDesign på 2 dage så du kan opsætte grafisk design til plakater, annoncer, foldere og meget mere. Læs mere om kurset >>

  UX design kursus
  Få en solid og praktisk forståelse for UX Design, så du kan designe gode brugeroplevelser og overbevisende design. Læs mere om kurset >>

  Se flere kurser