Essensen af moderne webdesign består af flere punkter; Analyse, idé, informationsarkitektur, design, front-end implementering af webdesign. Du skal forstå en webdesign-opgave og sætte dig ind i brugerens behov for at kunne designe den rette webløsning.
I dette blogindlæg får du 3 metoder, der kan hjælpe dig til godt webdesign.
Kreative metoder til design afklaring
Vi har ikke rigtigt noget fælles sprog, hverken talt eller skrevet, til at beskrive design, heller ikke når det kommer til webdesign.
Mange virksomheder og organisationer har selvfølgelig et program for visuel identitet, i en eller anden udstrækning, som beskriver anvendelsen af logo, farver, typografi osv.
Men hvordan det skal udspille sig online, giver sjældent sig selv, og for at lave stærk kommunikation, ja så skal der også mere til end et logo øverst til venstre og en menubjælke i virksomhedens corporate color.
Webdesigneren er simpelthen nødt til at vide, hvordan virksomheden forholder sig til mere end det, som er tørt nedskrevet.
Prøv at beskriv stolen til højre med ord. Det bliver hurtigt indviklet og upræcist. Men vi er ofte tvunget til at sætte ord på design. Det er særligt svært når det er design, som ikke eksisterer endnu. Men det er der metoder, der kan hjælpe med.
Kreative workshops
Vi kan finde ud af, hvilke værdier, ejerne af det kommende websted gerne vil kommunikere visuelt. Det kan man gøre med en eller flere kreative workshops, hvor webstedets interessenter og en designer/workshop facilitator deltager. Her skal der skabes en stemning af åbenhed, så alle kan komme med deres vision. For at komme over den sproglige barriere, så skal deltagerne lave hvert deres moodboard. Et moodboard er en collage bestående af frit valgte udklip tage fra gamle blade, brochure ol.
Meningen er, at deltagerne skal konkretisere de stemninger, følelser og værdier, som designet skal formidle. Der er ikke nogle regler andet end at alt står frit.
Man kan fx vælge et billede af blå himmel med skyer og tillægge det værdierne ”frisk” og ”åben”. Hele seancen tager et par timer og alle deltagere fremlægger deres moodboard og forklarer det. Løbende notereres nøgleord og begreber, som dukker op og der skabes enighed om en 5-8 ord, som designeren skal sørge for bliver formidlet i designet.

Input til design
Der er en lang række metoder til at opklare, hvilke værdier en virksomhed har, og hvordan de skal formidles. Moodboards er en metode, men en ganske produktiv metode til at skabe forståelse for, hvor designet skal hen og danne en fælles opfattelse af, hvad det skal formidle.
Samtidigt inddrager det på en god måde ejerne af designet i designprocessen, og vi modgår den udbredte myte, at designeren har en eller anden mystisk forbindelse til højere magter, som ud af intet vil sørge for inspiration.
Men det, der kommer ind i hovedet på designeren er altid i overensstemmelse med det, der kommer ud. Med moodboards skaber man ganske enkelt en retning på designet fra start og sikrer den rigtige tone og stil.



Den har bragt ham til alt fra udvikling af computer spil til børn, til design af webløsninger til nogle af landets største organisationer og virksomheder.