placeholder_200x200

Seneste nyt om grafisk design og digitale medier

5 Smarte Funktioner Med GREP Styles i InDesign

5greptricks.png

Grep Styles er genialt. I InDesign giver GREP Styles dig mulighed for at sætte din arbejdsprocess i automatgear.

Ved at tilføje en stump kode kan du få InDesign til at tilføje den samme effekt igen og igen. Læs mere og find ud af, hvad du kan med GREP Styles.

Hos Softworld har vi for tiden fokus på, hvordan vi kan lære dig at lette og hurtiggøre din arbejdsproces. En af de smarteste metoder at gøre det på i InDesign, er ved at oprette en GREP Styles.

Hvorfor skal jeg bruge GREP Styles?

Grep Styles sparer dig oceaner af tid, hvis du har en effekt du skal tilføje til den samme række elementer. GREP Styles kan virke lidt skræmmende i starten med den kode-strip, du skal tilføje. Men det behøver det ikke at være…

For at gøre det lettere for dig får du her 5 eksempler til hvad man kan bruge GREP-styles til og så har vi også tilføjet kode-stykker du selv kan tilføje.

1. Fremhæv Firmanavn.

grepstyle2Hvis det samme ord optræder mange gange, er det irriterende at skulle formatere det hver gang. Så kan man med fordel benytte GREP-styles. Med GREP-styles kan man tilføje en Character Style, når en bestemt betingelse er opfyldt. I eksemplet har jeg tilføjet en Character Style, hver gang ordet ”Softworld” optræder.

 

 

grepstyle-1024x887

Først har jeg oprettet en Character Style (Firmanavn) der ændrer teksten til Bold, All Caps og Character Color rød.

I min Paragraph Style har jeg oprettet en GREP Style hvor jeg tilføjer Character Stylen Firmanavn, hver gang ordet Softworld optræder.

 

2. Undgå linjeskift i beløb

En anden måde at bruge GREP-styles er til at sikre, at der ikke opstår uønskede linjeskift mellem bestemte ord. Her får du et eksempel på, hvordan man kan kan oprette en GREP-style der sikrer, at der ikke kommer linjeskift imellem kr. og beløbet.

grepstyle1

Igen har jeg oprettet en Character Style (No break). Den gør ikke andet end at slå 'No Break' til.
I min Paragraph Style har jeg oprettet en GREP Style hvor jeg tilføjer Character Stylen 'No break', hver gang jeg skriver et beløb som kr. 99,50. Stylen No break tilføjes når jeg skriver følgende:

grepstyles2-300x44

3. Formatering af beløb

I det sidste eksempel har jeg brugt GREP Styles til at formatere beløb. Når jeg skriver kr. 149,45 ændres det automatisk til kr. 149,95 kr.

grephaevetskrift-300x126

Det er lidt mere avanceret og kræver flere Character Styles. Her er hvad jeg har gjort: Først har jeg oprettet en Character style til øre (Hævet skrift), der blot slår Superscript til. Dernæst har jeg oprettet en Character Style til kommaet (Fjern komma). Den ændrer font size til 1 pt og character color til none. Så kommaet er der stadig, det er bare lille bitte og usynligt. Endelig har jeg oprettet GREP styles i min paragraph style. Den øverste er No break fra det forrige eksempel.

Lyder det som en hård omgang? Her er der to andre eksempler at bruge GREP Styles på. Dog uden anvisninger.

4. Få tegn til at forsvinde

Du behøver faktisk ikke engang bruge Søg- Og Erstat for at rette simple tekstfejl (dobbelt mellemrum efter punktum, fx). Du kan bruge en GREP Style. Men hvordan får man et tegn til at forsvinde, når man tilføjer en formattering? Lav en Character Style uden fyldfarve, tilføj et lille punkt samt en Horisontal Scale på 1% og vupti. Dit tegn er nu ”væk”!

5. Erstat med ikoner

Hvad hvis du gerne vil omdanne et særligt tegn i dit Word-dokument, som du gerne vil have ændret med over i InDesign? Gæt selv… Grep styles gør dig også her i stand til at tage symboler, som eks. Brøker og overføre dem direkte.

Dette var blot en lille introduktion til at benytte GREP styles. Grep styles i InDesign er noget, der kan virke skræmmende for mange mennesker. Men så snart man først har opsat et par, og begynder at se logikken i de kodestykker man indsætter, så kan man bruge det til at spare oceaner af tid og sætte sin produktion i automatgear.

Find alle InDesign kurser her
authorIcon Af Britta Grønning

Britta har i flere år været tilknyttet Softworld som underviser i Indesign, Photoshop og Acrobat.

Britta har en pædagogisk baggrund og mere end 10 års undervisningserfaring. Hun er Adobe Certified Instructor i Indesign, Photoshop og Illustrator.

Ved siden af undervisningen hos Softworld har Britta sit eget bureau, Grønning Grafisk, hvor hun producerer grafiske materialer til både trykte medier og web.

Seneste blogindlæg


Kurser og workshops
grafiske-kurser-blog

After Effects kurser
På vores certificerede kurser i Aarhus og København får du det fulde overblik over After Effects. Se After Effects kurserne >>

InDesign kurser
Lær InDesign på 2 dage så du kan opsætte grafisk design til plakater, annoncer, foldere og meget mere. Se InDesign kurserne >>

UX design & WordPress kurser
Få en solid og praktisk forståelse for UX Design, så du kan designe gode brugeroplevelser og overbevisende design. Se web design kurserne >>


 

Se flere kurser