placeholder_200x200

Seneste nyt om grafisk design og digitale medier

InDesign eller FrameMaker – Hvad er bedst til teknisk dokumentation og lange dokumenter?

I dette blogindlæg kigger vi nærmere på, hvilket program der er bedst til opsætning af teknisk dokumentation, fagbøger og lignende.

Bliv klogere på Adobe InDesign versus Adobe FrameMaker her!

Adobe InDesign
InDesign har i mange år været de grafiske designeres yndlingsværktøj. Programmet er velorganiseret, effektivt og har en uhyre stor mængde fleksible features. Dertil kommer, at der er mange kurser i programmet og det bruges på flere uddannelser. Det bliver desuden brugt af rigtigt mange virksomheder til marketingsmateriale og i et vist omfang også til teknisk dokumentation.

InDesign er et godt valg til ovennævnte typer af grafisk arbejde, men det kommer til kort på to områder: Tempo og mulighederne for at arbejde på tværs af mange dokumenter.

Tempo: Når man arbejder med et lang dokument i InDesign, går tempoet ned og det gør det, fordi InDesign er uforligneligt godt til at rendere skrifter og billeder korrekt. Og selvom InDesign kan vise dokumentet lavtopløst, så vil dokumenter på over 50 sider alligevel hurtigt gå ned i tempo.

Arbejde på tværs af dokumenter: I teknisk dokumentation er der ofte en stor mængde tekst, der bliver genbrugt i forskellige sammenhænge. Det kan være standardadvarsler, standardmontagevejledninger, garantierklæringer, tekster jf. maskindirektiverne osv., og her er FrameMaker et fremragende værktøj til at indlægge tekstblokke. Med FrameMakers bogfilsfunktion er det også muligt at sammensætte bøger bestående af et stort antal kapitler og printe/publicere til html5/pdf direkte fra bogfilen.

Find dit næste InDesign kursus her

Adobe FrameMaker
Man kan – sådan lidt kortfattet– sige, at InDesigns fokus er ”form” og FrameMakers fokus er ”indhold”.

Hvis man har behov for layout-intensive publikationer med specielle falsninger, størrelser, opslag, farveforløb osv., så er InDesign det rette valg. Hvis man har behov for at styre og publicere en stor mængde indhold, som f.eks. et referenceværk (leksikon, håndbog mm.) eller et antal manualer, så er FrameMaker det oplagte valg.


10 centrale forskelle på FrameMaker og InDesign

1. Bogfilen.
Både InDesign og FrameMaker har en bogfilsfunktion, hvor man kan samle et antal dokumenter og f.eks. producere PDF. Men der er nogle grundlæggende forskelle på de to bogfilsfunktioner.

I InDesign er bogfilen at betragte som en ”mappe”, der indeholder x antal InDesign-filer, og herfra kan man f.eks. producere en PDF, men kan ikke printe eller publicere til html5 eller bare almindeligt papirprint. Det kan man til gengæld i FrameMaker.

2. Mastersider
Både InDesign og FrameMaker har en masterside funktion. InDesign mastersider fungerer som en integreret del af deres Pages palette, hvor mastersider kan trækkes og slippe på de sider, man ønsker. Det er fleksibelt og hurtigt for små publikationer

.

FrameMakers mastersider ligger som en funktion der kan tildeles de enkelte sider via et menupunkt. Mastersider kan imidlertid også tilknyttes paragraph styles. Man kan f.eks. ønske, at en bestemt mellemrubrik udløser en bestemt masterside automatisk. Det kan man gøre ved lave en masterpage-tabel.

Tabellen kan sikre, at den pågældende masterside følger med en bestemt paragraph style rundt i dokumentet. Desuden kan man påføre tabellen en hel bog via bogfilen.

3. Genererede filer og lister
En genereret fil, er en fil som trækker indhold fra et andet dokument. Det er typisk indholdsfortegnelser og stikordsregistre, man taler om her, men det kan også være lister over billeder, tabeller, forfatter, fodnoter osv.

I InDesign løser man typisk lister ved at modificere TOC-funktionen. Hvis man ønsker en liste over billeder, så laver man en liste over de figurtekster der hører til billedet. Hvis man ønsker en liste over forfattere, så er det igen en liste baseret på formatering af forfatternavnet. InDesigns fokus er på form.

I FrameMaker er lister baseret på markere. Dvs. man kan trække en interaktiv liste over alle billeder, der indgår i en hel bog, komplet med filnavne. Fordi listen er interaktiv, kan man klikke sig vej gennem alle billeder og hurtigt tjekke om alt er ok. En liste over forfattere, vil blive baseret på markerinformation indsat ved det pågældende forfatternavn.

Her kan man så også formatere listen ved at lave sortering som f.eks. at samle alle navne på engelske forfattere under ”Engelske forfattere”. Ligeledes kan man lave interaktive lister over krydsreferencer, både aktive og brudte, Text insets og Conditional tags. FrameMaker handler først og fremmest om håndtering af indhold.

4. Krydsreferencer
Krydsreferencer er sammensatte “byggeblokke” af kode, som gør at man kan henvise imellem forskellige tekststykker, som f.eks. ”Se xxxx, kapitel 5, side 7”. Både InDesign og FrameMaker kan arbejde med krydsreferencer, men der er stor forskel på tempo og fleksibilitet.

InDesigns krydsreferencer er skabt med fokus på at virke i forbindelse med print og PDF. FrameMakers krydsreferencer er skabt med fokus på indhold, fleksibilitet og funktion også i HTML5 og Mobile App. Derfor er hele krydsreference-setup’et også tænkt ind i FrameMakers Publishing pod.

5. Variables
Variables er “byggeblokke” der kan trække tekst ud af et antal dokumenter. Running Headers and Footers, er det oplagte eksempel. Her har man en kode som henter den tekst der er blevet påført en bestemt style, som f.eks. H1. En anden kode henter teksten fra en anden style, og så kan man automatisk få genereret teksten ”Kapitel 1 Introduktion”.

Både InDesign og FrameMaker understøtter Variables, men hvor variables i InDesign er noget man både kan oprette og redigere, så er der ikke mulighed for at danne sig et overblik over brugte variables. Her kan man i FrameMaker via Variable-paletten både få et overblik over brugte variables, lave nye og customize eksisterende.

6. Single Source publishing
Single Source publishing betyder, at man bruger den samme kildefile (single source) til at publicere til mange formater. Fra InDesign kan der således publiceres til PDF og Epub, og så kan man naturligvis printe. Fra FrameMaker kan man via bogfilsfunktionen publicere til PDF, Responsive, HTML5, Mobil app, Epub, Kindle, Microsoft HTML Help, Adobe Experience Manager og Basic HTML.

Det er værd at knytte et par ekstra ord til Mobile App publiceringen, fordi den har en meget dyb integration. Det er muligt at publicere til både Android og iPhone og i begge tilfælde stiller Adobe en GitHub-lignende server, kaldet PhoneGap, til rådighed. Når man publicerer sin bog til Mobile App, bliver den altså uploadet til Adobes PhoneGap server, hvorfra der kommer et download link med en QR kode. Koden scanner man med mobilen, og så kan man downloade og installere sin app direkte fra FrameMakers publishing workflow.

7. XML/DITA
InDesign understøtter XML og man kan både importere og eksportere XML ind og ud af InDesign. Men XML integrationen i InDesign er stadig at betragte som en add-on. FrameMaker er født med fuld både SGML og XML integration og man kan umiddelbart skifte interface fra Unstrutured FrameMaker til Structured FrameMaker. Herfra kan man så arbejde fuldtud med DITA. Adobes satser benhårdt på at øge antallet af DITA-brugere på FrameMakerplatformen, og man vil komme til at se meget nyudvikling indenfor dette område.

8. Tegneværktøjer
InDesigns tegneværktøjer er skabt i parallel udvikling med Adobe Illustrator og Adobe PhotoShop. Derfor vil værktøjerne være kendte for mange mennesker og nemme at gå til. De er avancerede og velfungerende.

FrameMakers tegneværktøjer har deres oprindelse i Unix-verdenen og vil fremstå fremmedartede i begyndelsen. De er faktisk rimeligt avancerede, men brugerfladen ligner ikke den øvrige Adobe-verden.

9. Lag
Lag har været en integreret feature i InDesign fra begyndelsen, og de giver god mening i et program, hvor fokus er på små publikationer, og hvor lagene f.eks. kan bruges til sprogversionering eller til at arbejde med layoutet.

FrameMaker har ikke en lag-feature, og det giver heller ikke mening at lave en. FrameMaker er mere at betragte som en superavanceret og robust tekstbehandler fremfor et side-orienteret layoutprogram. Til gengæld har FrameMaker funktionen Conditional Text, som gør det muligt at arbejde med at skjule og vise udvalgt tekst/billeder. På den måde kan man f.eks. lave et datablad, der dækker flere forskellige versioner af produkt blot ved at slå Conditions til og fra.

10. Opslag
Når man laver layout på tværs af to eller flere sider i en bog/brochure, kaldes det et opslag. I InDesign er det nemt at arbejde layoutintensivt med opslag, fordi programmet kommer med en Pages feature, hvor man i et panel, kan flytte rundt med siderne.

Man kan ikke arbejde med opslag i FrameMaker uden et vist besvær, fordi programmet først og fremmest understøtter et ubrudt tekstflow, ligesom man finder det i Word. Man kan naturligvis godt lave grafik og layout, der i trykt form, vil fremstå som om det ligger på tværs af et opslag, men det er lidt bøvlet og giver ikke rigtigt mening i forhold til FrameMakers primære styrke, som, er at håndtere indhold.
authorIcon Af Bjørn Smalbro

Bjørn Smalbro er industriel grafisk designer og har undervist i Adobe FrameMaker siden 1995. Bjørn er Adobe TechComm Partner og sidder med i gruppen, som udvikler og betatester programmerne, som indgår i Adobe Technical Communication Suite.

Seneste blogindlæg


Kurser og workshops
grafiske-kurser-blog

After Effects kurser
På vores certificerede kurser i Aarhus og København får du det fulde overblik over After Effects. Se After Effects kurserne >>

InDesign kurser
Lær InDesign på 2 dage så du kan opsætte grafisk design til plakater, annoncer, foldere og meget mere. Se InDesign kurserne >>

UX design & WordPress kurser
Få en solid og praktisk forståelse for UX Design, så du kan designe gode brugeroplevelser og overbevisende design. Se web design kurserne >>


 

Se flere kurser

Find dit næste kreative kursus

Hos Softworld kan du deltage på en række kurser i InDesign, Photoshop, Illustrator, After Effects og WordPress.