ny-workshop-brand-design

4 grundlæggende tips til bedre billeder

4 tip der øger dine chancer for at vinde i CEWE’s ’Our World is Beautiful’ fotokonkurrence

CEWE_photo_award_2019

1000+ præmier til en samlet værdi af mere end 1,8 millioner kr.: Deltag i denne fotokonkurrence med dine bedste billeder. Hvem ved, det kan være et af dine billeder, der vinder en præmie i årets CEWE fotokonkurrence.

Den europæiske virksomhed CEWE holder deres årlige fotokonkurrence for tredje gang, og de vil gerne have dine billeder, der viser dit personlige syn på hverdagens fascinerende detaljer eller de billeder, hvor du får seeren til at forundres over den store sammenhæng.

Med over 1000 præmier til en samlet værdi af mere end 1.8 millioner kroner er der store muligheder for, at lige præcis dit billede kan blive valgt. 

Konkurrencen løber til udgangen af maj 2019, og der bliver kåret både en hovedvinder samt vindere i 10  forskellige kategorier, blandt andet mennesker, sport, mad og landskaber. 

4 tips til at tage bedre billeder med dit kamera eller din smartphone

I anledning af denne fotokonkurrence synes vi, at det er på sin plads at give dig nogle tips til, hvordan du forvandler dine hverdags-snapshots om til flotte og professionelle billeder og ikke mindst øger dine chancer for at vinde en præmie hos CEWE med netop dit billede. 

 

Tip 1: Tag kontrol over dit smartphone kamera

Bruger du tit et smartphone kamera til fotografering i dagligdagen, findes der faktisk en række gode basale indstillinger til at tage bedre billeder. Disse kameraer tager overraskende gode billeder i godt lys. Udfordringerne er dog ofte, lysforholdene, hvis de ikke er optimale. Det er her, du skal kende til de manuelle indstillingsmuligheder på dit smartphone kamera.

Manuel styring af fokus, lys og eksponering
På de fleste nyere smartphones er det muligt manuelt at styre fokus, lys og eksponering. På en iPhone vælger du nemt fokus ved at trykke på skærmen dér, hvor du vil have kameraet til at fokusere. Her kan du også justere mængden af lys f.eks. i meget mørke situationer. 

På en Android-smartphone er det næsten det samme – tryk en gang for at fokusere og derefter justér med ’slideren’. Et andet tip til smartphone-brugere er at bruge HDR indstillinger til dine landskab- og portrætbilleder. Med HDR kan du sikre en bedre balance af farverne.

Brug en app til at tage (og efterbehandle) høj-kvalitetsbilleder                                                            
Et smartphone-kamera har selvfølgelig sine begrænsninger sammenlignet med f.eks. et spejlreflekskamera. Det heldige er dog, at der findes en række avancerede apps, du kan installere og bruge til både selve billedtagningen samt en hurtig efterbehandling.

Vi har tidligere skrevet om Adobe Lightroom til mobil – en app med en indebygget professionel kamerafunktion – der maksimerer dit smartphone kamera og nemt lader dig eksperimentere med farver, eksponering og kontrast. Lightroom er gratis og kan hentes i App store og Google Play.

En anden vigtig fordel med f.eks. en app som Lightroom er, at du får muligheden for at tage billeder i RAW format med din smartphone. RAW-formatet er bedre kvalitet end JPG, og giver dig flere muligheder for efterbehandling. 

PastedGraphic-2
Tag kontrol over dit smartphone kamera ved manuelt at styre fokus, lys, og eksponering - eller brug en app til det.

 

Tip 2: Få de skjulte detaljer frem ved at komme tæt på dine motiver

En professionel fotografs måske bedst bevarede hemmelighed er at gå tæt på. Og så tage to skridt mere. Det er det, vi tit tænker på som den ubehagelige intimgrænse. At bryde den kan faktisk være afgørende for, om dit billede formår at få det ekstra twist, der gør, at det skiller sig ud fra mængden. Vær ikke bange for at gå tæt på dine motiver, om end det er et menneske eller et objekt (det er dog en god idé at spørge om lov først).

 

shutterstock_166964168
Når du kommer tæt på et motiv, kan der komme fokus på detaljer, der ikke kunne ses før

 

Tip 3: Dit kameras blitz er ikke kun til aftenbrug

Lys og skygge er vigtigt at tage i betragtning, og dit kameras blitz kan faktisk også godt bruges om dagen. Er der f.eks. høj sol, så kan du bruge blitzen til at udfylde skyggerne. Bare husk at placere dit motiv, så lyskilden rammer fra siden eller bagved, så lyset kan bruges til at forme motivet.

Når lyset peger direkte mod motivet, kan resultatet blive kedelig og mat. Hvis du tager billeder om aftenen skal du blot huske at justere ISO på dit kamera til omkring 800-1600 eller bruge en app til at justere det for dig.

 

PastedGraphic-1
Lys og skygge er vigtigt at tage i betragtning, når du tager billeder.

 

Tip 4: Tag dine billeder i skumringstiden og få et helt nyt resultat

I timerne omkring solopgang og solnedgang er lyset blødt og farverne dynamiske. Dette giver dig muligheden for at tage nogle fantastiske billeder, der skiller sig ud fra mængden.

Lys betyder faktisk alt, når det gælder fotografi, så tag dit kamera eller din smartphone med ned til stranden næste gang, der er skumring og tag dit eget ’fødder i sandet’-billede. Det vil garanteret skille sig ud fra de mange andre billeder af samme motiv, du mulighvis har set på de sociale medier i løbet af sommeren.

shutterstock_701398594
 Skil dig ud med dit eget unikke 'fødder i sandet'-billede ved at tage billedet næste gang der er skumring.


Med disse 4 tip er du godt på vej til at tage endnu bedre billeder og måske øger du dine chancer for at vinde en præmie eller to i CEWE’s fotokonkurrence der løber helt indtil maj 2019. 

At være ’i ét’ med dit kamera handler om at kende dit kameras indstillinger, overveje lysforholdene og ikke mindst eksperimentere med afstand, vinkler og eksponering.

Du kan blive den næste vinder som Lars Lykke, som med sit billede ’Happy Life’ af en kær sjæl på stranden blev månedsvinder i CEWE Photo Award i maj 2018.


Maj_Lars Lykke - Happy life_Dyr_Danmark

Foto af månedsvinder i CEWE's fotokonkurrence, maj 2018, Lars Lykke, 'Happy life'

Så hvad enten du fotograferer natur, arkitektur, landskab, dyreliv, mennesker og/eller madlavning så udvælg dine bedste billeder og send dem til CEWE. Det kan være, at lige præcis dit billede vinder en præmie.


Fotokonkurrencen slutter den 31. maj 2019. Du kan læse mere om konkurrencen og deltage
på dette link >> 


Relaterede kurser og blogindlæg

fotokursus-420-bKursus: Deltag på et 1-dags fotokursus og lær at tage gode bileder

Dette 1-dags fotokursus holdes både i Aarhus og København og en professionel fotograf giver dig alle sine trick og lærer dig blandt andet at justere lys og komposition samt viser dig, hvordan du bruger indstillingerne på dit kamera optimalt. 

Læs mere om fotokurset og tilmeld dig her >>

 


lightroom-app1Blogindlæg: Nyheder og tips til Adobe Lightroom på din mobil

De fleste kender Adobes Lightroom program, som er et af de mest populære programmer blandt fotografer, når det kommer til at finjustere og få de helt rigtige detaljer frem i deres billeder.

 

Det mange måske ikke er klar over er, at Lightroom også findes til smartphones. og Appen skjuler kraftige kameraindstillinger med en række avancerede funktioner, så du kan tage bedre billeder med din smartphone  [...] læs videre

 


 

 
authorIcon Af Softworld-DK

Softblog drives af Softworld, der er et internationalt træningscenter med fokus på digital visuel kommunikation. Siden 1995 har vi hjulpet kreative medarbejdere med at tilegne sig tidssvarende kompetencer i en kreativ og grafisk branche i konstant forandring. Vores dygtige skribenter har en bred og dybdegående teknisk og kreativ erfaring, så du er sikker på at få indholdsrige indlæg fra eksperter med fingeren på pulsen og samlet ét sted.

Seneste blogindlæg


Kurser og workshops
grafiske-kurser-blog

After Effects kurser
På vores certificerede kurser i Aarhus og København får du det fulde overblik over After Effects. Se After Effects kurserne >>

InDesign kurser
Lær InDesign på 2 dage så du kan opsætte grafisk design til plakater, annoncer, foldere og meget mere. Se InDesign kurserne >>

UX design & WordPress kurser
Få en solid og praktisk forståelse for UX Design, så du kan designe gode brugeroplevelser og overbevisende design. Se web design kurserne >>


 

Se flere kurser

Find dit næste kreative kursus

Hos Softworld kan du deltage på en række kurser i InDesign, Photoshop, Illustrator, After Effects og WordPress.