Dette er med til at gøre programmet uundværligt for mange grafikere, der arbejder med forskellige medier.
PS: Længere ned i blogindlægget får du en lille historie fra den virkelige verden, hvor Illustrator kom til sin ret.
Hvad kan du bruge Illustrator til?
Illustrator er det program i Adobe-pakken, der er absolut bedst til at lave illustrationer (ja, deraf navnet?), logoer, infografikker, tegneserier og grafik, der skal kunne skaleres. Men du kan for eksempel også importere et billede, "spore" det i Illustrator, og dermed få det til at se ud som om, du har tegnet det i hånden.
En anden fordel med Illustrator er at der findes utallige skabeloner for wireframes til hjemmesider, grafer, tabeller, symboler, app design og storyboards (mange er helt gratis at bruge både privat og kommercielt, men nogle skal man købe en licens eller kreditere for at bruge, så det er vigtigt at tjekke kilderne).
Med Illustrator kan du også bruge elementer fra et almindeligt billede til at lave ny grafik, lægge ny farve på eller skalere billedet op til en bedre størrelse.
Mange grafikere undgår at lære Illustrator, fordi de tror, at programmet kun kan bruges, hvis man er en kunstnertype eller et naturtalent indenfor tegning. Men Illustrators andre nævnte brugsområder styrker netop din grafiske værktøjskasse, når kunden eller arbejdsgiveren spørger om løsninger for logo design, hjemmesidelayout eller små infografikker.
Hvad bør du bruge Illustrator til?
Her følger en lille historie fra den virkelige verden:
Undertegnede har for nyligt overtaget ansvaret for alt grafisk materiale til en musikfestival i Norge. Jeg har været meget heldig, da min forgænger har været yderst kvalificeret til at lave det designmæssige grundlag, samt at jeg fik overrakt en masse filer og skabeloner, der kan overføres til arbejdet. Derfor behøvede jeg ikke at starte forfra med det hele.
Den forhenværende grafiker har også været utrolig dygtig til at bevæge sig selvsikkert på tværs af det gyldne trækløver: Photoshop, InDesign og Illustrator. Dette genspejles i de filer, jeg nu har overtaget:
- Logo, designelementer og lignende er lavet i Illustrator.
- Plakater, T-shirt design, bannere og annoncemateriale ligger i overskuelige InDesign-filer.
- Grafik til online medier såsom website og sociale platforme ligger i Photoshop PSD'er.
Da jeg blev spurgt om at tage opgaven, ville jeg nok have tøvet lidt, hvis jeg slet ikke havde åbnet Illustrator forinden. Jeg er overhovedet ikke nogen ekspert i programmet, men jeg kan grundlæggende finde rundt, og dette viste sig at være en stor fordel.
I forbindelse med årets udgave af festivalen skulle alle farver på de forskellige designelementer såsom logo, fonte, knapper og andet nemlig ændres.
Dette fik jeg lavet med 2 klik i Illustrator - hvorefter jeg eksporterede elementerne direkte over i InDesign på de respektive plakater, bannere og T-shirts - alt sammen selvfølgelig i skalerbar vektorgrafik, så trykkeren blev tilfreds.
I lige præcis dette år fylder desuden festivalen 10 år. Derfor skulle logoet klædes på til fødselsdagsfejring og jubilæum. Dette klarede jeg også i Illustrator med en blanding af skabeloner og former, som man kan hente på diverse grafikbiblioteker på nettet.
Med andre ord: Uden Illustrator ville hele denne opgave have været meget mere tidskrævende og besværlig og i værste fald en opgave, jeg skulle have sagt nej til.
Vil du styrke dine grafiske kompetencer? Lær Illustrator Basis på kursus i København eller Aarhus og få udvidet dit portfolio!

