<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=622654084456109&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
placeholder_200x200

Seneste nyt om grafisk design og digitale medier

Intro til GIFv: Sådan konverterer du en video til GIF fil

Alle de seje børn bruger GIF´er til at illustrere deres humør, ønsker eller kreativitet. Men det er gamle nyheder. GIF har været på banen før internettet var aktuelt for almindelige dødelige.

Imgur har for nyligt taget skridtet og etableret sig som udvikler af et codec til at afløse de oprindelige gifanimationer. 

Jeg tog en tur i deres live converter og overlevede til at fortælle historien.

Efter det indledende møde, der viste sig at være en fuser; der mangler stadig en del understøttelse mellem platforme – YouTube er f.eks. ikke understøttet i converteren endnu – så fik jeg endelig konverteret et stykke video fra en .mp4 fra Vimeo og direkte til en GIF-fil (som Imgur stadig kalder det), som altså over den brede masse er døbt GIFv (v for video).

 

YouTube var ikke lykkelig for at blive konverteret i mit første forsøg
YouTube var ikke lykkelig for at blive konverteret i mit første forsøg

 

 

Hvad er gif overhovedet for noget?

Godt spørgsmål. Før vi rigtig havde flydende digital video, så blev GIF udviklet af forskere på tværs af flere videnskabelige felter. Målet var at skabe en komprimerings-algoritme, der kunne pakkes ned til en lillebitte størrelse uden at gå på kompromis med kvaliteten.

I løbet af 1980´erne blev dette ønske opfyldt og i 1987 kunne et samarbejde, der hed CompuServe patentere algoritmen, og sidenhen frigive den til alle mennesker på jorden. GIF er ikke længere et patent, lidt ligesom HDMI heller ikke er ejet af nogen længere.

Hvad skete der så?

Komprimering har fra starten af den digitale tidsalder haft en afgørende betydning for hvor hurtigt og hvor meget, vi kan transportere både på fysiske medier og internettet på samme tid.

Alt handler om kvalitet versus størrelse, hvorfor  elementer som Multi-Pass, VBR og bitrate klinger genkendeligt hos alle videofolk. Hvor hurtigt kan jeg få mit budskab ud, hvor længe skal videotjenesterne bruge på at konvertere mit indhold?

Imgur er altså lykkedes med at skabe en ny variant, som bygger på fortidens tidlige digitale videosyslerier og har hostet et alternativ op til et arkæisk format.

 

Og vupti, videoen ligger online på imgur, og kan altså deles på diverse sociale medier og hjemmesider. Bemærk muligheden for at downloade gif´en/mp4
 
Og vupti, videoen ligger online på imgur, og kan altså deles på diverse sociale medier og hjemmesider. Bemærk muligheden for at downloade gif´en/mp4

 

 

Hvad skal jeg bruge det til?

De seje børn vil stadig bruge GIFv (med eller uden v) til at citere seje film, lyrik fra musik og sjove situationer, og formatet er i det hele taget indrettet til at imødekomme behov for visuelle udtryk online så hurtigt som det lader sig gøre. Samtidigt er formatet blevet vældigt lødigt i forhold til implementering af levende billeder på et website, digitale visitkort, emails osv.

 

GIFv´s væsentligste egenskaber er længde og størrelse

Det oprindelige GIF-format viste sig at blive meget tungt, jo længere en video skulle vare. Det begrænsede længden på disse GIF-videoer, farverne var i et begrænset spektrum og det var ikke specielt velegnet til konkret video. H.264 har i nogle år illustreret, hvor vigtig komprimering er overfor at få en nyhed eller et budskab hurtigst muligt fra afsender til modtager.

Det skal så noteres, at GIFv “egentlig” bare er en .mp4 container med et h.264 codec indeni, men det bemærkelsesværdige ved det forhold er kvaliteten overfor størrelsen på indholdet, og deri hastigheden, hvormed vi kan indlæse videoen henover nettet, er slående. Det er et spændende tilløbsstykke.

Du kan selv køre en tur i GIFv-bussen her:

http://imgur.com/blog/2015/01/29/introducing-video-to-gif/

http://imgur.com/vidgif
Af Michael Vrede Nielsen

Michael har siden 2012 undervist i Premiere Pro CS6 og Adobe After Effects CS6, hvor han er Adobe Certified Instructor, samt i Final Cut Pro X, hvor han er Certified Expert.

Foruden at være underviser hos Softworld, så arbejder Michael med post-production. Michaels store erfaring med betyder at han udfører arbejde for en lang række af bureauer i ind- og udland, hvor en typisk opgave består i at bygge animationer op fra bunden, hvad end det er til reklamer, in-store advertising eller som broadcast og fiktion.

Se Michaels arbejde i Angry Art Productions her: angryart.dk

Seneste blogindlæg


Kurser og workshops
grafiske-kurser-blog

Video & animation kurser
På vores certificerede kurser i Aarhus og København kan du lære After Effects, Premiere Pro og Adobe Animate. Se kurserne >>

InDesign kurser
Lær InDesign på 2 dage så du kan opsætte grafisk design til plakater, annoncer, foldere og meget mere. Se InDesign kurserne >>

UX design & WordPress kurser
Få en solid og praktisk forståelse for UX Design, så du kan designe gode brugeroplevelser og overbevisende design. Se web design kurserne >>


 

Find dit næste kreative kursus

Hos Softworld kan du deltage på en række kurser i InDesign, Photoshop, Illustrator, After Effects og WordPress.